North Powers kennel

Om Cavalier King Charles Spaniel

Om Cavalierer

 

Cavalier king charles spaniel är en dvärghund som har hängande öron och finns i fyra färgvarianter: blenheim (röd och vit), ruby (helröd), black and tan (svart och röd) samt tricolor' (svart, röd och vit).

Cavalierer som har en kastanjebrun textning på pärlvit underlag kallas Blenheim. Detta efter Blenheim palace, där John Churchill, hertig av Marlborough, födde upp företrädare av Cavalierer, i just denna färg. På vissa hundar kan man finna en kastanjebrun markering i mitten av pannan: Detta kallas blenheim spot. Blenheim spot kallas även för Duchess Thumb Print, som är en sägnen baserad på Sarah Churchill, hertiginna av Marlborough, långa väntan efter sin man i krig. Det sägs att hon pressade tummen mot en havande tiks panna, och fem lyckobärande valpar föddes. Valparna var ett tecken på att striden var vunnen.

Förutom Blenheim finns det Cavalierer med svart underlag och kastanjeröda markeringar (black and tan). Oftast är det ögonbrynen, kinderna, benen och under svansen som är markerade.

Ruby (varm kastanjeröd) ska enligt hundutställnings regler vara kastanjeröd, utan någon sorts vit markering på pälsen. Dock är det ett vanligt förekommande att Ruby-cavalierer har vita markeringar.

Den fjärde färgen kallas Tricolour (svart, kastanjeröd och vit) och innefattar svart och vit underlag med kastanjeröda markeringar på kinder, insidan av öron, ögonbryn, innanför ben och undersidan av svans.

Användningsområde

Rasen lever mycket väl upp till de förväntningar man kan ha på en sällskapshund. Den är i allmänhet orädd, social med både människor och andra hundar, lekfull och lätthanterlig. Den är sportig och beskrivs ofta som en ”stor hund i litet format”. Den passar utmärkt som sällskapshund och för utställning, agility, lydnad, spår, eftersök (viltspår) och andra roliga hundsporter. Det finns också individer som är servicehundar.

Storlek

Önskvärt är en liten, välbalanserad hund, helst cirka 5,5–8 kg, men större individer förekommer. Mankhöjden är vanligen 30-35 cm. En hund av spanieltyp, utan överdrifter, med ett milt ansikte med stora, mörka, runda ögon. 

Pälsvård

Pälsen ska vara lång, riklig och silkig, utan lockighet. Lätt vågighet är acceptabelt men rak päls är korrekt. Den ska aldrig trimmas, men pälsen på tassarna bör hållas efter om den är riklig, så att inte filtmattor bildas undertill eller mellan tårna. Pälsen bör borstas igenom regelbundet och särskild uppmärksamhet bör läggas på pälsen bakom öronen som är riklig och mjuk och lätt kan bilda tovor.

Välkommen

Välkommen till www.northpowers.n.nu.

Nyhetsbrev

Länkar

Designed by Ali Han
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)